in apie maistą

Having Sunday Roast, Reading Sunday Times

Sunday Roast BelaukiantSunday Lamb Roast
Nom nom nom

Kantrybės geriausiai išmokyti gali virtuvė. Nuo pačio ryto su žmona sukinėjomės apie orkaitę, ir vis nekantraudami žvilgčiojom pro langelį. Laukė ilgos  (ir atrodė vis ilgėjančios) keturios valandos iki pietų…

Lėtai keptas avienos kumpis su čili padažu ir čiobreliais

Ingridientai

  • 2-2.5 kg avienos (avies kumpis su kaulu) – pas mūsų vietinėsė parduotuvėse, didžiausias mėsos gabalas svėrė tik pusantro kilogramo, tai teko kepti šiek tiek trumpiau)
  • krūmas čiobrelio (kuo žalesnis tuo geriau… dėl to ir rašau, kad krūmas)
  • sauja rozmarino (turėjom tik džiovinto, aišku, žalias būtų žymiai skaniau)
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 250 ml baltojo vyno (laukimas kol viskas iškeps ganėtinai sutrumpėja, jeigu likusius 500 ml pradedi vartoti uždarius orkaitę)
  • 1 galva česnakų (tiesiog išskaidytų dalelėmis, bet nenuluptų)
  • 4-5 šaukštai čili džemo (jeigu labai aštrus pasitaikė… tai tada dar labai tiktų 2 šaukštai medaus)

Receptas

  1. Įjungiam orkaitę, nustatom iki 160 laipsnių, ir kol orkaitė įkais, paruošiam avienos kumpį. Įdedam kumpį į skardą, pasiimam mažą peilį ir kumpį ruožais įpjaustom (aš pjausčiau kas centimetrą, ir po pusės centimetro gylio ruožiukus). Tada, praplečiam įpjovimus, ir prikišam čiobrelio ir rozmarino. Likusius čiobrelių lapus užkratom ant avienos.
  2. Apšlakstom kumpį su alyvuogių aliejumi, pabarstom su druska ir maltais juodaisiais pipirais, ir švelniai pamasažuojam kepsniuką, kad visas šitas gėris įsigertų. Tada supilam vyną aplink laimingą avienos kumpį (bent ne ant pačio kumpio). Griebiam didelį gabalą folijos, ir užbarikaduojam mėsą, kad nebeliktų jokių tarpų.
  3. Kepam 3 valandas. Po daug anime serijų 3 valandų, išimam skardą, nukeliam foliją, sukratom česnakus gražiai aplink avieną, vėl su ta pačia folija užbarikaduojam ir šaunam atgal į orkaitę. Kepam dar 30 minučių.
  4. Vėl išimam skardą iš orkaitės. Nuimam foliją, ir supilam visą skystį (vyną/sultis/etc) į atskirą indą (iš šito gėrio dar darysim padažą). Tada, su šaukštu (ar su šluotele kokia) aptepam avienos gabalą su čili padažu (ir medum). Stengiamės aptepti taip, kad užteptumėm visur, bo būtėnt tie gabaliukai kur klius padažo, bus skaniausiai apskrudę. Pašaunam atgal į orkaitę, ir vėl kepam 30-40 minučių.
  5. Po dar poros anime serijų Traukiam skardą lauk iš orkaitės. Pasidedam kur nors, kad galėtume gėrėtis savo meno kūriniu (bo avienai, po ilgo ir varginančio kepimo, reikia dar 20 minučių pailsėti), ir kimbam į padažo gamybą: nugriebiam nusistovėjusius riebalus (kur prieš tai buvom išpylę visus skysčius iš skardos), ir supilam sultis į katilą. Verdam ant vidutinės ugnies, kol padažas pradeda kietėt (arba, kol nebeįstengi pasipriešint norui suleist dantis į kumpį).
  6. Pjaunam gabalą kumpio, užpilam samtį padažo, ir NOM NOM NOM!

Are you feeling kind of posh these days? Having Sunday roast, reading Sunday Times…

Write a Comment

Comment

    • čia žmona sugalvojo… pirmą kartą išėmus kumpį iš orkaitės (ir sumetus česnakus), uždėjo bulves virti dvidešimt minučių. tada, kai jau kumpį aptepi čili džemu, tada apvirtas (išvirtas) bulvikes įmeti į skardą.

Webmentions

  • bmi calculator 20/03/2011

    How To Calculate Bmi

    Bmi Chart For Men

  • Idealus sumuštinis “likučių” pribaigimui | Aš Esu Lietuvis 20/03/2011

    […] Aš Esu Lietuvis Ir šiuo metu aš esu Emigrantas! Skip to content HomeApie ← Having Sunday Roast, Reading Sunday Times […]