in apie maistą

Lydekai paliepus, uošvienei panorėjus… vėl kepam duoną

Kepam duona

Šiandien iškepiau du kepaliukus duonos! Tas kur gražesnis – pagal standartinį receptą, o tas kur visas susiraukšlėjęs, tai su džiovintais marinuotais pomidorais.

Kadangi buvo prašančių pasidalinti receptų (o ir šiaip, įdomesnius receptus gi visada reikia užsirašyt), tai kol duonikė karšta, pasistengsiu užrašyt…

Paprastas Duonos Receptas

Ingridientai

  • maišiukas (7 gramų) mielių miltelių (su šviežiom bandžiau, bet nesigavo porą kartų, tai nusprendžiau, kad geriau su paprastais milteliais)
  • 500 gramų strong bread (stiprių duonos?) miltų
  • 2 arbatiniai šaukšteliai druskos
  • 1 arbatinis šaukštelis cukraus
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • vandens

Receptas

  1. Sukratom miltus, mielių miltelius, druską, cukrų į didelį indą ir gerai išmaišome. Jausmas gana keistas su šaukštu sukinėt miltis, bet reikia gerai išmaišyti, kad mielės pasiskirstytų tolygiai. Viduryje indo iškasame didelę duobę…
  2. Dabar reikia šilto/šalto/drūgno vandens. Kad per ilgai prie kriauklės nestovėt sukinėjant karštą/šaltą/karštą/šaltą, lengviausias būdas paruošti vandenį – užskaisti arbatinuką ir kai vanduo užvirs, įpilti į indą 100 ml verdančio vandens ir 200 ml šalto vandens. Į vandenį supilam aliejų.
  3. Supilam paruoštą aliejingą vandenį į miltų duobę ir maišom… iš pradžių patogiausia su šaukštu, bo labai prie rankų limpa. Bet po poros minučių sukimo su šaukštu, labai smagu iškratyt visą masę ant stalo ir pradėt minkyt su rankomis. Minkom keletą minučių (kepu duoną jau kokį šeštą kartą, tačiau taip ir nenutaikau kiek laiko minkau tešlą, turbūt kiekvieną kartą vis kitaip), kol tešla pasidarys standi. Jeigu atrodo kad tešla dar limpa prie rankų, tai minkyti reikia toliau (papildomų miltų nereikia, bo dar paminkius šiek tiek, tešla nebelips).
  4. O dabar prasideda kantrybės treniravimas… įmetam tešlą į tą patį indą kur maišėm miltus/tešlą, ir uždengiam rankšluoščiu (bandžiau tiek drėgnu, tiek sausu – rezultatas gaunasi toks pats) ir paliekam tešla „paaugti“ 1 valandėlę.
  5. Po valandėlės bandom ištraukti tešlą iš indo (taip bandom – bo tešla priešininsis). Pabarstom stalą miltais (čia jeigu žmona spėjo nuvalyti stalą kur prieš tai minkiau tešlą, jeigu nespėjo – tai papildomų miltų nelabai tereikia). Ir vėl paminkom (lenkdami tešlą per pusę, ir stumdami nuo savęs). Tešlą suformuojam į „kaip turi atrodyti duona“ formą ir dedam į šaltą aliejumi išteptą skardą. Vėl uždengiam rankšluoščiu ir paliekam dar pusvalandžiui. Per tą pusvalandį, įkaitinam orkaitę iki 240 laipsnių karščio.
  6. Dedam skardą su duona į orkaitę, ir kepam pusvalandį.

Man patinka tokie receptai, kur po pusvalandį (ar ilgiau) reikia palaukti. Puiki proga pažiūrėt vieną kitą anime seriją.

 

Write a Comment

Comment

Webmentions

  • Apie Velykas – Sekmadienio Margučiai | Aš Esu Lietuvis 26/03/2011

    […] ir kiekvieną kartą gausis vis lengviau (geriau). Niekada nemaniau, kad baltą duoną iškepti yra taip paprasta. Niekada, nemaniau, kad su vašku margučius dažyt yra taip paprasta (to be fair, pats taip ir […]